Dołącz do nas

na Twitterze

Welcome!

Etiopia: Oświadczenie Episkopatu w sprawie klęski głodu

Katoliccy biskupi Etiopii podczas Konferencji Episkopatu odnieśli się do klęski głodu, który od kilku miesięcy trwa w tym kraju.

My biskupi katoliccy Etiopii obserwujemy obecną klęskę suszy w całym kraju, której skutki zaczynają odczuwać wszyscy obywatele kraju. Ta klęska żywiołowa była jedną z tych kwestii, o których dyskutowaliśmy podczas naszego 38 spotkania plenarnego, które odbyło się od 14 do 18 grudnia 2015 roku w Addis Abeba. W grudniu 2015 roku rząd federalny Etiopii oświadczył, że 10,2 mln ludzi w całym kraju ucierpiało z powodu suszy i obecnie ci ludzie znajdują się w obliczu licznych problemów związanych z brakiem żywności. Susza wpłynęła na zmianę klimatu i tym samym w dziewięciu diecezjach Kościoła katolickiego w Etiopii ma miejsce degradacja środowiska naturalnego. Wydany przez rząd dokument o potrzebach humanitarnych stwierdza, że taka susza nigdy wcześniej nie miała miejsca w Etiopii.

Efekt zjawiska klimatycznego, który zwie się El Niño wywarł negatywny wpływ na życie mieszkańców Etiopii. Głównym powodem tego stanu rzeczy jest brak opadów. Papież Franciszek oświadczył: „Wiele biednych krajów znajduje się na obszarach, na które w sposób szczególny wpływa zjawisko klimatyczne związane z ociepleniem, a ich środki do życia zależą od zasobów naturalnych i ekosystemu: rolnictwo, rybołówstwo i leśnictwo. Takie kraje nie posiadają żadnego zaplecza gospodarczego lub środków, które pomogłyby w zaadaptowaniu się do zmiany klimatu lub sprostania klęskom żywiołowym. Dostęp do usług społecznych i ochrona jest ograniczona w tych krajach". Szczególnie w Etiopii zwiększa się powaga sytuacji, ponieważ z każdym dniem liczba osób, które ucierpiały na skutek suszy rośnie. Oficjalne dane statystyczne pokazują, że potrzeba 1,4 bilionów dolarów amerykańskich w celu uporania się z tym kryzysem.

Obecnie rząd Etiopii współpracuje z partnerami zagranicznymi i pragnie przedstawić kryzys związany z brakiem żywności. Konferencja Biskupów Katolickich Etiopii docenia wszystkie działania ze strony rządu i humanitarnych organizacji pozarządowych prowadzone w celu ocalenia życia wielu osób dotkniętych suszą. Kościół katolicki w Etiopii przy współpracy Caritasu i innych organizacji pragnie dotrzeć z projektami pomocowymi do społeczności dotkniętej przez ten kataklizm. W ostatnim czasie apel pomocowy skierowano do Caritasu w celu zebrania funduszy na ratowanie życia ludzi zagrożonych klęską głodu.

Te programy pomocowe są szczególnie ważne, ponieważ dostarczanie żywności chroni wiele rodzin przed rozproszeniem, a także powstrzymuje wielu młodych ludzi przed emigracją. Papież Franciszek w encyklice „Laudato Si” napisał, że zmiany klimatyczne wpływają na życie biednych ludzi, którzy są zmuszeni do opuszczenia swoich domów z wielką obawą o przyszłość swoją i swoich dzieci (nr 25). Z powodu zmian klimatu, jak pokazuje Międzynarodowe Biuro ds. Migracji, 821.400 osób przebywa na uchodźstwie. Przyczyną tego stanu rzeczy są susze i powodzie. Łatwo można sobie wyobrazić, że młodzi ludzie przebywający wśród uchodźców podejmą ryzyko nielegalnej imigracji do innych krajów w celu poszukiwania lepszego życia i pracy. Taka sytuacja sprawi, że ludzie starsi pozostaną bez dzieci, żony pozostaną bez mężów, którzy są żywicielami rodzin, a kobiety i dziewczyny staną się ofiarami przemocy i gwałtów. Taki stan rzeczy można było zobaczyć w poprzednich przypadkach nielegalnej imigracji.

Zatem Kościół katolicki w Etiopii współpracuje z rządem i innymi organizacjami pozarządowymi w zapewnianiu pomocy humanitarnej i duchowej w tej katastrofie. Zapewnienie żywności jest jednym z głównych aspektów interwencji, ale również opieka zdrowotna, ochrona przed rozprzestrzenianiem się chorób, zaopatrywanie w bydło są także istotnymi potrzebami.

My biskupi katoliccy Etiopii zachęcamy wszystkich partnerów do kontynuowania dobrej pracy i w tym samym czasie zachęcamy sektor prywatny do większej aktywności w tych działaniach na rzecz ratowania życia ludzkiego.

Wreszcie wzywamy organizację Caritas i inne katolickie i niekatolickie organizacje charytatywne do odpowiedzi na nasz Apel Pomocowy z hojnością i wsparciem, abyśmy mogli dotrzeć do społeczności, która została dotknięta przez klęskę suszy spowodowaną zmianą klimatyczną i wpływem zjawiska El Niño. Nie da się w sposób wystarczający podkreślić, że natychmiastowe i stałe pomoce humanitarne są potrzebne, aby ocalić życie i zapewnić trwały system rodzinny.

Niech dobry Bóg zapewni i ochroni tych, którzy potrzebują Jego Opatrzności!

Niech Bóg Błogosławi Etiopię.

Kardynał Berhaneyesus D. Souraphiel, C.M

Arcybiskup archidiecezji Addis Abeba

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Etiopii

Tłumaczenie: Marcin Rak

Zostałeś zapisany pomyślnie do naszego newslettera
Uzupełnij puste pole!
Podany adres email jest już na liście.
  • Parlamentarny zespół ochrony chrześcijan w świecie

Zespół tworzą posłowie i senatorowie Rzeczypospolitej Polskiej, stanowią niepolityczną grupę, zainteresowaną problematyką prześladowań chrześcijan na świecie. Celem powołania Zespołu jest bieżące monitorowanie sytuacji prześladowanych chrześcijan na świecie oraz - w miarę możliwości - przeciwdziałanie temu zjawisku.

Kid

Pomoc Kościołowi w Potrzebie - Sekcja Polska
ul. Wiertnicza 142, 02-952 Warszawa
tel./fax.: +48 22 845 17 09
email: info@pkwp.org
godziny otwarcia: 8.00 - 16.00 od pn. do pt.

Biuro Regionalne w Krakowie
ul. Stradomska 6, 31-058 Kraków
email: biuro.krakow@pkwp.org
godziny otwarcia:
10.00 - 17.00 od pn. do pt.
10.00 - 14.00 w sob.

Biuro Regionalne w Poznaniu
ul. Szewska 18, 61-760 Poznań
tel.: +48 61 881 88 19
email: biuro.poznan@pkwp.org
godziny otwarcia: 9.00 - 17.00 od pn. do pt.

Konta złotówkowe:
ING Bank Śląski o/ Warszawa